Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tolerans, identitet och extremism (PDG691), 15 hp

Segerstedtinstitutet samarbetar med institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande (IPKL) i kursen ”PDG691 Tolerans, identitet och extremism 15 p”.

Kursens innehåll är inriktat mot kritiskt socialpedagogiskt arbete kring frågor om extremism, rasism och identitet. Kursen avser att ge grunder för att arbeta långsiktigt och preventivt med dessa frågor, med unga människor inom utbildningsinstitutioner och på fritiden. Kursen tar sitt avstamp i socialfilosofiska, normkritiska och diskursetiska perspektiv.

En kärnfråga i kursen utgår därmed från unga människors rätt till respekt och att få sina mänskliga rättigheter säkerställda. Kursen har en förankring i narrativ historia kring rasism och högerextrema och nationalistiska rörelser, med ett arv i en fascistisk idétradition. En av utgångspunkterna med progressiv toleransundervisning i ett socialpedagogiskt perspektiv, är att skapa pedagogiska redskap för att öka barns och ungas medvetenhet och förståelse av sin egen samtid och att utveckla metodisk kompetens för att möta rasistiska och extremistiska uttryck inom det pedagogiska arbetet.

Centralt i kursen är också att kritiskt reflektera över rasistiska, högerextrema och nationalistiska rörelser, samt om organisationers ideologier, arbetsformer och sociokulturella förankring i närsamhället. Kursen belyser även hur ungas identitetsskapande konstrueras i relation till normativa föreställningar och samhällsnormer.

För frågor om kursen

Kursansvarig
Christer Mattsson
E-post: Christer Mattsson

Studierektor
Birgitta Roos Haraldsson
E-post: Birgitta Roos Haraldsson

Mer information och hur du söker

Mer om kursen och hur du söker finns på kursens webbsida

Kursplan

Länk till kursplan och litteraturlista finns på webbsidan Hitta kursplan. Skriv in kurskoden PDG691 i sökfältet.

Studievägledning

Lena Wendt
E-post: Lena Wendt
Tel: 031-786 2167,
Besöksadress: Pedagogen hus B, Läroverksgatan 15, Göteborg

Sidansvarig: Kristian Kvint|Sidan uppdaterades: 2019-03-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?