Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskning

Här finns information om aktuella forskningsprojekt på Segerstedtinstitutet.

Att rekryteras, att tillhöra och att lämna – exitprocesser bland unga nynazister

Studiens syfte är att bidra med ny forskning om rekrytering till nynazistiska och högerextrema organisationer, rörelser och subkulturer (fortsättningsvis högerextremism), med speciell tonvikt på exitprocesser. Fokus ligger vid att analysera hur personer, i Sverige, har rekryterats till, blivit medlemmar i och sedan valt att lämna högerextremistiska miljöer.

Läs mer om forskningsprojektet Att rekryteras, att tillhöra och att lämna – exitprocesser bland unga nynazister

HEX-NA: Att hantera extremism - Nordiska ansatser

Syftet med projektet är att studera tvärinstitutionella samarbeten – såsom samarbeten mellan skola, socialtjänst och polis – i arbetet med att förebygga och hantera våldsbejakande extremism bland unga. Genom tre olika ansatser och empiriskt material studeras samarbetsarenor i Danmark, Finland, Norge och Sverige.

Läs mer om forskningsprojektet HEX-NA: Att hantera extremism - Nordiska ansatser

Exkursionsresor med elever till Förintelsens minnesplatser

Syftet med forskningsprojektet är att belysa och problematisera relationen mellan skolans demokrati- och kunskapsuppdrag, samhällets minnesgemenskap med avseende på Förintelsen och skolpersonals och elevers exkursionsresor till Förintelsens minnesplatser. Genom en belysning av tre nivåer - myndigheter, lärare och elever - med olika empiriskt material, studeras hur exkursionsresorna kan förstås i en svensk kontext.

Läs mer om forskningsprojektet Exkursionsresor med elever till Förintelsens minnesplatser

 

Sidansvarig: Kristian Kvint|Sidan uppdaterades: 2019-05-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?