Forskningsmedel för nordiskt samarbetsprojekt

Nyhet: 2018-05-03

I och med utlysningen "The underpinnings of Nordic Societal Security" från NordForsk har Segerstedtinstitutet (GU) tillsammans med Center for Research on Extremism (C-REX), Norska Polishögskolan, Aarhus universitet och Universitetet i Östra Finland, tilldelats 9 miljoner NRK för ett treårigt gemensamt forskningsprojekt.

Projektet, Nordic Multiagency Approaches to Handling Extremism: Policies, Perceptions and Practices, syftar i korthet till att erbjuda ny kunskap om effektivitet och om vikten av tillit i det tvärdisciplinära arbetet mellan praktiker involverade i arbetet mot våldsextremism.

I de nordiska länderna baseras det preventiva arbetet mot radikalisering och våldsextremism i regel på existerande brottsförebyggande samarbete mellan skola, socialtjänst och Polis, så kallat SSP-arbete (i Sverige inkluderas även Fritidssektorn och benämningen blir SSPF). Utgångspunkten för detta arbete är att det preventiva arbetet bäst organiseras genom ett holistiskt arbetssätt där information utbyts internt mellan de involverade aktörerna. Trots stora likheter i det tvärdisciplinära samarbetet finns det avgörande lokala och nationella skillnader i de juridiska och praktiska riktlinjerna för hur arbetet kan och ska utföras. Huruvida SSP-arbetet skall utökas eller begränsas är en aktuell fråga – särskilt för Sveriges räkning där reglerna för informationsöverföring är mer restriktiva än i övriga nordiska länder.

Projektet ämnar undersöka hur de olika nationella variationerna på tvärdisciplinära samarbeten formar uppfattningar av legitimitet och tillit bland involverade aktörer såväl som myndigheter och hos övriga medborgare i Danmark, Finland, Norge och Sverige. I projektet studeras och analyseras juridiska ramverk, institutionella sättningar, perceptioner och praktiker i de nordiska tvärdisciplinära angreppssätten. Vidare studeras i vilken utsträckning legitimitet och tilltro inverkar på effektiviteten av tvärdisciplinärt samarbete i det preventiva arbetet mot våldsextremism.