Segerstedtinstitutets seminarieserie: "Forskning och praktik kring politiskt motiverat våld"

Seminarieserie

Välkomna till det sjunde tillfället i Segerstedtinstitutets seminarieserie där Eli Gondör, Fil dr i religionshistoria med inriktning mot islamologi och Mellanöstern, håller en presentation med titeln "Forskning och praktik kring politiskt motiverat våld"

En av flera aspekter som utmärker mötet mellan islam och väst i Europa i allmänhet och i Sverige i synnerhet är hur väl våldsuppmuntrande islamiska ideologier korresponderar med teorier som utvecklats i Europa och i USA om Mellanöstern eller om samspelet mellan olika grupper i samhället. Det innebär att dessa teoribildningar och islamiska våldsivrares självbild sammanfaller och legitimerar varandra. I detta fall har även islamisk majoritetsstatus och dominansposition betydelse. Inte minst när den möts av en kristen majoritetsstatus och dominansposition i väst.

Människor som av någon anledning känner sig alienerade från samhället kan genom olika föreställningar rationalisera känslan. En av religionens många funktioner är att rationalisera missförhållanden. När dessutom det religiösa budskapet sammanfaller med de teorier som producerats på universitet i väst så uppstår dubbel legitimitet. Känslan av alienering och förakt mot majoritetssamhället kan omvandlas till en insikt om utvaldhet till att få förmånen att bekämpa och förgöra det orättfärdiga. Föreställning om hur islam i dess autentiska form är lösningen legitimeras av majoritetssamhället och får idén att framstå som logisk och rimlig. Hatet eller frustrationen blir då inte bara ett utslag för något banalt eller ännu värre det egna misslyckandet, utan kan snarare ses som resultatet av ett orsakssamband som legitimeras både från religiöst håll och från den "elit" mot vilken föraktet är riktat. Vad som från islamiskt håll pekas ut som problemet erkänner helt enkelt sin skuld. Därmed finns det, om än underförstått också ett godkännande från båda hållen till att skrida till handling".

I denna presentation introducerar Eli Göndör idén om hur dessa teorier samverkar vilka de är, men också hur denna onda cirkel kan brytas.

Observera att om du vill delta ska föranmälan göras till Doris Gustafson senast 30 september

Föreläsare: Eli Göndör, Fil dr i religionshistoria med inriktning mot islamologi och Mellanöstern

Datum: 2016-10-05

Kategorier: Mångfald, Tvärvetenskap, Utbildning