Ny rapport om utvecklingsarbete för att motverka rekrytering till våldsutövning i islams namn

Nyhet: 2016-05-20

Idag släpper Segerstedtinstitutet en ny rapport om utvecklingsarbete för att motverka rekrytering till organisationer som utövar våld i islams namn. Rapporten ger en bild av hur fyra organisationer förstår orsaker till problemområdet samt vilka åtgärder de gör för att motverka rekrytering. I rapporten diskuteras också hur "långt" Sverige har kommit i det förebyggande arbetet i jämförelse med övriga Europa.

I Sverige pågår ett intensivt utvecklingsarbete för att förebygga att individer ansluter sig till miljöer som utövar våld i islams namn. I denna studie har vi valt att undersöka detta arbete närmare genom fyra fallstudier av arbetet i Göteborgs stad, Örebro kommun, EXIT på Fryshuset och den nationella stödtelefonen som drivs av Röda Korset. Som ett komplement till dessa fallstudier så har en komparativ studie gjorts kring metoder inom samma eller angränsande områden i EU. Syftet med rapporten är att ge en bild av hur dessa organisationer förstår orsaker till problemområdet och analysera hur de tänker kring åtgärder samt att jämföra hur "långt" Sverige kommit i förhållande till övriga Europa.

Rapporten är författad av Christer Mattsson, tf föreståndare för SI, Clara Lebedinski Arfvidson, biträdande forskare vid SI, och Thomas Johansson, professor i pedagogik vid Göteborgs universitet.

Läs rapporten >>